Vikarjobs - er det en god idé, hvis jeg vil have fast arbejde?

Vikarjobs – er det en god idé, hvis jeg vil have fast arbejde?

Hvis du på noget tidspunkt er blevet tilbudt et vikarjob og har tænkt, at det ikke fører til noget, så kan du godt tro om igen. I mange tilfælde kan et vikariat nemlig være en sikker vej til en fastansættelse, og det kan være en rigtig god måde at lære arbejdsmarkedet at kende.

Det kan være en fordel at være på en arbejdsplads i en periode forud for en fastansættelse, så alle parter kan lære hinanden bedre at kende. Som vikar er der mulighed for at snuse til både arbejdets karakter og eventuelt kommende kollegaer, inden du binder dig til et fast job i virksomheden.

 

Vikarjobs fører til fastansættelser

Tænketanken, Kraka, udførte for nogle år siden en undersøgelse, der viste, at kun 13% af vikaransatte stadig er vikarer efter fem år. Hele 57% havde i samme tidsrum fået fast arbejde. De sidste procenter var enten gået på pension, i uddannelse eller arbejdssøgende.

Vikarbranchen er så at sige brobygger mellem arbejdssøgende og faste stillinger. Virksomhederne får medarbejdere, som de har lejlighed til at prøve af, mens medarbejdere, der er startet som vikarer, allerede har et indgående kendskab til kollegaer såvel som arbejdsgange.

Det er ikke kun længerevarende vikariater, du som jobsøgende skal kigge efter. Korte vikariater er også attraktive, for det giver dig mulighed for at gøre opmærksom på dig selv og dine kompetencer i den virksomhed, du bliver vikar hos. Hvis virksomheden på et senere tidspunkt kommer i akut nød for medarbejdere, vil du være den første, de ringer til. De kender dig jo allerede.

 

Lav ledighed giver flere vikarjobs

I tider med rekordhøj beskæftigelse har mange virksomheder store udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Her kan vikarer være dem, der lige præcis får det hele til at hænge sammen på arbejdspladsen. De fleste virksomheder skal til stadighed være fleksible og konkurrencedygtige, så når de får en ekstraordinær opgave ind, som kræver flere hænder, er vikarer guld værd.

Når ledigheden er lav, er der også en større tendens til, at flere vikarer bliver tilbudt fast arbejde. I takt med, at det er sværere og sværere for virksomhederne at finde arbejdskraft, er det en god idé at holde på de medarbejdere, man kender i forvejen – eksempelvis vikarer.

En ikke uvæsentlig faktor er, at a-kasse systemet og jobcentre betragter vikariater som almindelige jobs. Du vil også ofte opleve, at der i nogle stillingsopslag står, at et ledigt vikariat giver gode muligheder for fastansættelse.

Sker det alligevel ikke nu og her, vil en virksomhed, der har været glad for en vikar, altid kunne give dig god reference. Husk også, at vikariater tæller som joberfaring på CV’et – og det ser alt andet lige bedre ud med erfaring fra et vikariat end ikke at have været ude på arbejdsmarkedet.

Læs også blogartiklen her på siden ”Hvilket job passer til mig? Prøv et try and hire-forløb og find ud af det”.

FAQ

Korte vikariater er også attraktive, for det giver dig mulighed for at gøre opmærksom på dig selv og dine kompetencer.

Specielt i tider med lav ledighed, er der en større tendens til, at flere vikarer bliver tilbudt fast arbejde.

A-kasse systemet og jobcentre betragter vikariater som helt almindelige jobs.

Læs også: