Hvordan skriver man en god ansøgning?

Har du set et stillingsopslag på et job, du virkelig gerne vil have, er det fristende at gå direkte til tasterne og starte ansøgningen. Men en god ansøgning kræver grundig forberedelse. Du skal nemlig sikre dig, at du får stillet skarpt på det, virksomheden efterspørger – ikke kun på det, du synes, der er værd at fortælle.

Vi har sammensat en guide i tre trin, der hjælper dig godt på vej med den gode ansøgning. Læs den, og bliv klogere på, hvad virksomhederne anser som værende en god ansøgning.

1) Analyser jobopslaget

Inden du går i gang med at skrive, kan du med fordel bruge lidt tid på at sætte dig grundigt ind i stillingsopslaget. Er der specifikke spørgsmål, du skal svare på, og stiller arbejdsgiveren krav til faglige eller personlige kompetencer, du kan fremhæve i din ansøgning?

Ved du ikke, hvor du skal starte eller slutte, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvad indebærer jobbet helt præcis?
 • Hvilke faglige krav er der til kandidaten?
 • Hvilke personlige egenskaber forventer virksomheden?
 • Hvilke erfaringer har du, der relaterer sig til jobbet?
 • Hvorfor ønsker du netop dette job?

Med analysen på plads har du et godt udgangspunkt for at skrive en ansøgning, der kommer omkring de emner, virksomheden har brug for at høre mere om.

 

2) Undersøg virksomheden

En ting er, at du kan besvare alle de spørgsmål, din kommende arbejdsgiver måtte have – noget andet er at vise, at du virkelig er interesseret i virksomheden.

Inden du sætter kræfterne ind på selve skrivearbejdet, bør du lave en grundig research på virksomheden. Brug Google, virksomhedens egen hjemmeside og eventuelle sociale medier til at sætte dig ind i virksomhedens produkter/services, kulturen og den generelle tone of voice.

Du kan blandt andet overveje:

 • Hvor stor er virksomheden?
 • Hvornår er virksomheden startet – er den ny eller gammel?
 • Hvilke produkter/services sælger virksomheden?
 • Hvad er virksomhedens værdier, mission og vision?
 • Hvordan adskiller virksomheden sig fra sine konkurrenter?
 • Hvordan er virksomhedens ry hos medarbejdere og omverdenen?

Ved at forholde dig til ovenstående kan du i ansøgningen beskrive, hvordan dine værdier og ønsker for et arbejde stemmer overens med virksomhedens, ligesom du kan uddybe, hvordan du kan være en hjælpende hånd på vejen mod at nå specifikke mål, hvad enten det er brandværdi, øget omsætning, højere effektivitet eller noget helt fjerde.

 

3) Tag kontakt til virksomheden

Det kan virke grænseoverskridende, men hvis du vil sikre dig, at din ansøgning kommer omkring alt det, virksomheden ønsker at høre om, så kan du med fordel ringe kontaktpersonen op, inden du søger jobbet.

Det er vigtigt, at du forbereder dig grundigt på samtalen, så du kan stille relevante og velovervejede spørgsmål, der kan hjælpe dig til at målrette din ansøgning – og som ikke allerede er givet i stillingsopslaget.

Du kan for eksempel stille følgende spørgsmål:

 • Hvilke af de nævnte arbejdsopgaver fylder mest i dagligdagen?
 • Hvilke af de nævnte kompetencer vægter højest for virksomheden?
 • Hvad er succeskriterierne for stillingen inden for de første 6 eller 12 måneder?
 • Er der andre opgaver end dem, der er nævnt i stillingsopslaget?
 • Hvilken form for erfaring efterspørger virksomheden; fx branchekendskab eller arbejdsprocesser?

En god snak om ovenstående giver dig ikke bare en god indsigt i, hvad du skal lægge vægt på i din ansøgning – du får også mulighed for at give et godt indtryk af din person. 

Hvis du vælger at ringe til virksomheden på forhånd, kan du roligt regne med, at spørgsmålene også går den anden vej, så forbered dig grundigt. Arbejdsgiveren ønsker sandsynligvis at høre, hvorfor du er interesseret i jobbet, og hvad din baggrund for at søge det er.

 

Find dit næste job hos DK Vikarservice

Har du fået mod på at skrive ansøgninger, og vil du gerne forsøge dig med flere stillinger, så du åbner op for de mange muligheder, markedet byder på? Så kan du med fordel tage et kig i vores oversigt over ledige job – måske er dit drømmejob at finde i udvalget!

Du er også velkommen til at oprette dig som vikar i vores database, så vi kan kontakte dig, når der opstår en jobmulighed, som matcher dine kompetencer.

FAQ

Når du skriver en ansøgning, er det vigtigt, at du får beskrevet et match mellem det, du kan, og det, virksomheden efterspørger. Desuden skal du huske, at ansøgningen skal være fremdadrettet og vise et billede af dig i den aktuelle stilling.

En ansøgning bør ikke fylde mere end 1 side, og der må gerne være luft og flere afsnit, så den er overskuelig og let at læse.

En god ansøgning fortæller ikke bare det, du synes, er vigtigt. Den fokuserer på at besvare virksomhedens spørgsmål og sammenholde ønskerne til personlige og faglige kompetencer med dine kvaliteter og det, du kan byde ind med.

Læs også: